NACİ GÖRÜR'DEN KORKUTAN UYARI: 'MİNİMUM 7.2 İLE 7.6'YA VARACAK DEPREM BEKLİYORUZ.'

Bursa, Gemlik Belediyesi'nin Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayı'nda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Minimum 7.2 ile 7.6'ya varacak deprem bekliyoruz.' dedi.

Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayı'na katılmak üzere Gemlik Belediyesi tarafından davet edildi.

Görür, Marmara ve Bursa'da mevcut olan deprem riskini değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı: "Dünya genelinde hiçbir ülke, bizim kadar depreme hazırlıklı değil. Elimizde birçok rapor olsa da, bu raporların raflarda tozlanmasından başka bir işe yaramıyor. Deprem durumunda yapılması gerekenlerle ilgili yüzlerce rapor mevcut, ancak maalesef bunların uygulanması oldukça sınırlı düzeyde. 1999 depremi, 70'li yıllardan beri gelecekte yaşanacak olduğunu gösteriyordu. Ancak uyarılarımızı ne halkımız, ne yerel yönetimler, ne de merkezi hükümet dikkate aldı."

Görür, aynı şekilde Elazığ depremiyle ilgili uyarılarda bulunduklarını ancak hiçbir önlem alınmadığını belirtti. "Elazığ bizi alkışladı, ancak deprem gerçekleştiğinde kimse bir şey yapmadı." şeklinde konuştu. Şu anda ise Marmara bölgesinde bir deprem riskinin olduğunu vurgulayan Görür, "Adalar ve Kumburgaz fay hattının kırılmasını bekliyoruz. Kuzey Anadolu fayının kuzey kısmının da kırılmasını bekliyoruz. Bu durumda en az 7.2 ile 7.6 büyüklüğünde bir depremle karşı karşıya kalabiliriz." şeklinde açıklamalar yaptı.

Görür, Gemlik ve Bursa için birinci derecede deprem riskinden bahsetti ve şunları ekledi: "Ancak bu iki fay hattı sadece sizin için bir tehdit değil, başka bölgeleri de etkileyebilir."