MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI SÜLEYMAN AKBULUT: "GAZETECİLİK, HAKLARINI EN AZ ALABİLEN MESLEKLERİN BAŞINI ÇEKMEKTE"

Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Süleyman Akbulut, gazetecilik mesleğinin dün olduğu gibi bugün de haklarını en az alabilen mesleklerin başını çekmekte olduğunu vurgulayarak, 'Umarız, henüz çok başında olduğumuz 2024 yılı, meslektaşlarımızın sorunlarının çözüldüğü bir yıl olur.' dedi.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Demokrasi için son derece önemli işlevi olan medya sektörü emekçilerinin görevlerini büyük bir özveri ile yapma gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Akbulut, bu özverili gayretlere rağmen basın mensuplarının 10 Ocak gününü yine güç şartlar altında karşıladıklarını ve sektörün kapsamlı bir şekilde ele alınmasına ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

10 Ocak 1961 tarihinin, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gün olduğunu kaydeden Başkan Akbulut, “Bu yasa, basın emekçilerinin işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, sigortalı çalışmasını, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlayan bir yasaydı. Her ne kadar, kabul edilen 212 sayılı yasa ile gazetecilere verilen haklar yıllar içinde geri alınmış olsa da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü gazetecilik mesleğinin sorunlarının tartışılması ve mesleki dayanışmanın sergilenmesi açısından anlamlı bir gündür.” dedi.

Basının etkinliğinin artmasının, demokrasimizi güçlendireceğini, bunu gerçekleştirmenin de en temel şartının basın özgürlüğünün sağlanmasından geçtiğine vurgu yapan Başkan Akbulut, “Demokrasimiz gelişirse, basın özgürlüğü hususundaki sıkıntıların çözüleceğine olan inancımız tamdır. Meslektaşlarımızın da bu sürece katkıları, merdiven altı habercilikten uzak, basın için olmazsa olmaz değerlerimiz olan doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı unsurlarını yerine getirmeleriyle mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türk basınının dijital çağa uyum sağladığını büyük bir memnuniyetle takip ettiklerini belirten Akbulut, basının dijital çağın gerekliliklerine göre uyum sağlamasının önem taşıyan bir başka unsur olduğuna dikkat çekerek, bu yönde meslektaşlarının gelişimine ışık tutacak nitelikte sürdürdükleri eğitsel çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. 

Yeni yıldan beklentilerinin, basın mensuplarının can güvenliği başta olmak üzere Anayasa güvencesi altında olan basın özgürlüğünün tesis edilmesi, gazetecilerin yaşam standardı ile gelir düzeylerinin yükseltilmesi ve Anadolu medyasının içinde bulunduğu mali sorunların aşılması noktasında destek verilmesi olduğunu dile getiren Başkan Süleyman Akbulut, açıklamasını şu görüşlerle tamamladı:

“Her kesimin malumu olduğu üzere gazetecilik mesleği, dün olduğu gibi bugün de haklarını en az alabilen mesleklerin başında gelmektedir. Umarız, basın mensuplarının haklarının korunması ve çalışma şartlarının günün ihtiyaçlarına göre güncelleştirilmesi ve iyileştirilmesini temenni ettiğimiz ve henüz çok başında olduğumuz 2024 yılı, meslektaşlarımızın sorunlarının çözüldüğü bir yıl olur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Basın bir milletin müşterek sesidir’ ilkesinden hareketle, dayanışma ve güçlerimizi birleştirme günü olarak değerlendirdiğimiz bu anlamlı günün, mesleki mücadele gücümüzü ve azmimizi arttıran bir güne evirilmesini diliyor, şartlar anlamındaki olumsuzluklara rağmen, halkın gerçek anlamda haber alma hakkına riayet ederek mesleğini ilkeli bir şekilde yürüten tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, ebediyete intikal etmiş meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.”