MSKÜ YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE, İNSANLARLA YAKIN TEMASTA OLAN HAYVAN TÜRLERİNDE BLASTOCYSTİS'İN VARLIĞINI ARAŞTIRACAK OLAN TUBİTAK PROJESİ, DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) yürütücülüğünde, insanlarla yakın temasta olan hayvan türlerinde Blastocystis’in varlığını araştıracak olan TUBİTAK projesi, desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü Milas Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Sürsal Şimşek’in yaptığı "Farklı Hayvan Türlerini Enfekte Eden Blastocystis İzolatlarının Tam (Full-length) SSU rRNA Gen Sekansı Temelinde Alt Tiplerinin (ST) Belirlenmesi ve Miks ST Kaynaklı Enfeksiyonların Ortaya Çıkarılması" başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi, desteklenmeye hak kazandı.

Araştırmacı olarak Milas Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Şimşek’in de yer aldığı ekipte, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Satıcıoğlu da araştırmacı ve Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Parazitoloji doktora öğrencisi Irmak Çakmak bursiyer olarak yer alıyor.

 

PROJE HAKKINDA

Sindirim sistemi parazitleri, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki insanlarda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Bu parazitlerin arasında yer alan Blastocystis’in dünya genelinde bir milyardan fazla insana bulaştığı tahmin edilmektedir. Bulaşma genellikle parazit ile bulaşık yiyecek veya suyun tüketilmesiyle meydana gelmektedir. Bu parazit insanlarda karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi belirtilerine sebep olabilmektedir. “Blastocystis” memeliler, kuşlar, sürüngenler ve böcekler dahil olmak üzere hem vahşi hem de evcil hayvanlarda geniş bir yelpazede saptanmıştır. Bu da parazitin hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, Blastocystis’in hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve bulaşma dinamiklerinin anlaşılması kritik öneme sahiptir.

Bu projede, özellikle insanlarla yakın temasta olan hayvan türlerinde Blastocystis’in varlığı araştırılacak, saptanacak parazitlerin genetik yapıları ileri teknolojiler kullanılarak belirlenecek ve farklı coğrafyalardan bildirilen Blastocystis örnekleri ile karşılaştırılacak. Bu çalışmaların neticesinde, parazitin hangi hayvanlarda yaygın bulunduğunun ve halk sağlığı için ne kadar risk teşkil ettiğinin ortaya çıkarılmasını hedeflenmektedir.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi MSKÜ TUBİTAK Parazitoloji Milas Veteriner Fakültesi Su Ürünleri hastalık proje Blastocystis Adnan Menderes Üniversitesi Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi