MİLYONLARCA MEMURUN GÖZÜ BUGÜN YAPILACAK TOPLANTIDA

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözünü diktiği toplu sözleşme görüşmelerinde kritik gün geldi çattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, dün yaptığı ''Yarın memur zammı sürecini sonlandıracağız'' açıklamasının ardından gözler, bugün gerçekleşecek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun toplantısına çevrildi.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammını belirlemek için bir araya gelen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, yarın son toplantısını gerçekleştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Yarın memur zammı sürecini sonlandıracağız" derken, kuruldan çıkan karar nihai olacak. Öte yandan, hükümetin son yaptığı teklifte zam oranı enflasyon farkıyla beraber yüzde 44'ü bulurken, Memur-Sen ise en düşük memur maaşının 30 bin TL'nin altında olmaması konusunda diretiyor.

MEMURLAR TOPLANTIDAN ÇIKACAK KARARI BEKLİYOR

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde son düzlüğe girildi. Hükümet ve memur temsilcileri arasındaki görüşmelerde uzlaşmaya varılamamasının ardından devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, yarın 5. ve son toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda alınan karar nihai olacak ve itiraz edilemeyecek.

MEMURUN YÜZDE 44 ZAMMI CEPTE

Kulislerde emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmede memur zammının referans alınacağı söyleniyor. Memur zammında enflasyon kritik bir öneme sahip. Hakem Kurulu'nun vereceği karar sonrası, ocak ayında enflasyon farkı da eklenerek zamlar hesaplanacak. Ocakta hükümetin önerdiği yüzde 15'lik zam teklifine enflasyon farkının eklenmesiyle bu rakam yüzde 40'lara kadar çıkacak. Enflasyon beklentilerine göre, memur maaş zammının Ocak 2024'te en kötü ihtimalle yüzde 44,42 seviyesinde olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklama da bu oranı destekler nitelikte. Hükümetin son teklifini açıklayan Bakan Işıkhan, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 ocak ayında yüzde 43'ü bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci döneminde kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır." demişti.