MAGNUM MU YOKSA KİMYA LABORATUVARI MI? İŞTE O DONDURMA İÇİNDE NELER GİZLİ

Yaz aylarının gelmesiyle en çok merak edilen ürünlerden biri olan dondurmalar da sıkça sorulmaya başlandı. Bu sene geçtiğimiz seneye oranla çok daha fazla çeşit ürünü inceleyerek gerek hesabımızdan gerekse Gıdadedektifi.com web sitemiz üzerinden sizlere sunmaya çalışacağız. İncelemelere belki de marka olarak en bilinen ürünlerden biriyle; Magnum Classic ile başlıyoruz. Farklı boy ve çeşitte Magnum ürünleri mevcut. Biz bu incelemede 75 gr.’lık ambalajlarda satılan klasik ürünü inceleyeceğiz.

İlk olarak ürünün su veya süt buzu değil; dondurma olduğunu belirtelim. Daha önceki incelemelerde bahsetmiştik; piyasada dondurma olarak bilinen çok sayıda ürün mevzuata göre içeriği bakımından dondurma kategorisinde değildir. Bu ürünün içeriğine baktığımızda ilk üç sırada; Su, Şeker ve Tereyağı olduğunu görüyoruz. Üründe bunun yanısıra Kakao yağı ve doymuş yağ oranı bir hayli yüksek olan Hindistan Cevizi yağı bulunuyor. Bu haliyle ürünün tek adedinde 14,2 gr. Yağ mevcuttur. Bu yağ oranının 9,1 gramı Doymuş yağdır. Buna göre ürünün doymuş yağdan gelen kalori oranı %35’tir.

Ürünün şeker içeriğine baktığımızdaysa; 2. Sırada yer alan sofra şekerinin yanısıra Glikoz-fruktoz şurubu olduğunu görüyoruz. Bunun yanısıra üründe Yağsız süttozu ve Tam yağlı süttozu bulunuyor. Bu haliyle ürünün tek paketinde 21 gr. Şeker olduğunu ve bunun yüksek oranda ilave şekerden geldiğini belirtelim. Bu da tek adet Magnum Classic tükettiğinizde yaklaşık 10 tane küp şeker tüketiyor olduğunuz anlamına gelmektedir. Ayrıca bu verilere göre; üründen alınan kalorinin %36’sının ilave şekerden geldiğini belirtelim. Buna göre; Dünya Sağlık Örgütü verileri baz alındığında hem Doymuş yağ hem de İlave şekerden gelen kalori oranı Sağlıklı kabul edilen kriterlerin çok üzerindedir.

Üründe bunların yanısıra Kıvam arttırıcılar, Emülgatörler, Aroma vericiler ve Renklendiriciler başlığı altında 10’dan fazla farklı katkı maddesinin bulunduğunu söyleyelim. #NeYediğiniziBilin

İçindekiler; Su, Şeker, Tereyağı, Kakao Kitlesi, Kakao yağı, Yağsız süt tozu, Glikoz-fruktoz şurubu, Peyniraltı suyu tozu, Tam yağlı süttozu, Süt proteini, Bitkisel yağ (Hindistan Cevizi yağı), Kıvam arttırıılar (Keçiboynuzu gamı, Guar gam, Selüloz gam, Karreganen), Emülgatörler (Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri, Amonyum Fosfatid, Poligliserol Polirisinoleat), Aroma veriiler, Renklendiriciler (Karotenler)
Magnum Classic Besin Değerleri
Enerji 231 kcal
Şeker 21 gr.
Yağ 14.2 gr.
Protein 2.5 gr.
Lif 1 gr.
Not: Besin Değerleri tek adet ürün (75 gr.) için verilmiştir.
Alerjen Uyarı: Süt ürünleri içerir. İz miktarda fındık, fıstık, ceviz, badem çeşitleri, buğday proteini, soya lesitini, susam yağı ve yumurta içerebilir.