MACARİSTAN'IN MÜZİKAL YOLU

Bu yolu ilginç kılan ise, belirli bir düzenle yapılmış olan sarsma bantlarının olması. Bu düzenlenmiş bantlar sayesinde, üzerinden 80 kilometre/saat hızla geçildiği zaman yol ve lastiklerin sürtünmesinden dolayı çıkan melodide ünlü Macar rock grubu Republic’in A 67-es Út isimli şarkısı çalıyor. Macaristan bu konuda dünyadaki tek örnek değil. Müzikal yollar Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore, Çin, Tayvan, İran, Endonezya gibi ülkelerde bulunuyor. 

Yolun Ritmi: Müzikli yollarla aşırı hızı önlemek

Aşırı hızı önlemek için ülkeler farklı önlemler deniyor. Bu önlemler içerisinde en eğlenceli ve güvenli olanı belki de bu müzikli yollar. “Asfaltofon (Asphaltophone) teknolojisi yeni değil, ilk uygulaması 1995’te Danimarka’da yapılmış. Geçiş esnasında titreşimlerin araba içinden duyulabilmesi için yükseltilmiş kaldırım işaretleyicileri kullanılmış. Müzikli yolun “bilimsel mucidi” ise Japon mühendis Shizuo Shinoda. 

Efsaneye göre Shinoda, buldozerle çalışma yaptığı esnada yanlışlıkla yola bazı oyuklar açıyor ve bunların üstünden geçildiği sırada çıkan melodileri duyuyor. Ardından, 2007'de Hokkaido Endüstriyel Araştırma Enstitüsü'nden bir mühendis ekibi Shinoda'nın tasarımlarını iyileştirdi ve Japonya'da bir dizi "müzikli yol" inşa etti. Belirli aralıklarla ayarlanan oluklardan ya da yükseltilerden araçlar geçtiğinde spesifik bir melodi oluşuyor.