KİRADA YENİ DÖNEM 1 TEMMUZ İTİBARİYLE BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kirada yüzde 25 sınırına yönelik açıklamalarının ardından gözler ev sahibi ve kiracılara çevrildi. Şimşek'in kirada yüzde 25 sınırının kalkacağı sözlerinden sonra konut piyasalarında hareketlenmeler başladı. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve Ev sahibi-kiracı davalarının artacağı düşünülüyor.

1 Temmuz'dan sonra kiralar yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Kirada zam sınırı ise son 2 yıldır uygulanmaktaydı. Şimşek, yaptığı açıklamada, "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız" ifadelerini kullandı.

Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları durumunda; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılabilecek.