KADIN DOĞUM UZMANI DR. AYBALA ZEYNEP AKIL AŞILAMA HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Aşılama Nedir?
Size bugünkü videomuzda aşılamadan bahsetmek istiyorum. Merhaba ben Aybala Akıl. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyım. Aşılama bizim en sık kullandığımız yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Aşılamadan bahsedebilmek için önce kadın üreme sisteminden bahsetmek istiyorum.
Bu bir kadın üreme sistemi maketi. Biraz küçültülmüş bir maket. Ortada gördüğünüz uterus, burası vajina, bunlar tüp dediğimiz organlar, bunlar da yumurtalıklar. Bu bir kadının iç organları. Bir bebeğin oluşabilmesi, gebeliğin olması için, spermler vajinadan rahim içerisine gelirler. Tüplerden geçerler. O sırada kadın yumurtlamış olmalı. Tüp dediğmiz organlar hareketlidir karın içerinde, yumurtayı yakalar. Sperm gelir yumurtayı döller. Birlikte döner tüpü kat eder ve rahim içine yapışırlar.
Doğal gebelik bu şekilde oluşur. Bazen bazu sebeplerle gebelik oluşamadığında, bizim sperm ile yumurtanın birbirine kavuşmasına yardımcı olmamız gerekir. Peki bunu nasıl yapabiliriz. Örneğin kadına yumurtasını büyütmek için bir ilaç veririz. Şunu belirtmeliyim ki bir kadın ayda bir kez yumurtlar. Erkek ise her gün hamile bırakabilir. Bizim gebelik oluşturabilmemiz için kadının yumurtlama gününü doğru tespit edip o yumurtayı yakalamamız gerekiyor.
Aşılamada biz bu yumurtayı kendimiz büyütürüz. Bir hap bir iğne olabilir. İlaçlar kişinin profiline göre farklılık gösterebilir. Yumurtayı büyütüp iki santim olana dek gözümüzle görür ultrason ile takip ederiz. İki santime geldiğinde ise bir çatlatma iğnesi verir yumurtayı çatlatırırz. İşte yardımcı üreme teknikleri bu aşamadan sonra ayrışır.
Eğer doğal akışına bıraktığımız bir sikrus ise tam 36 saat sonra çatlar, ilişkiye girin ve gebelik büyük ihtimalle oluşabilir. Ama eğer aşılama yapacaksak, 36 saat sonra ilişkiye girmek yerine, kliniğe gelirler spermleri alıp yıkama dediğimiz bir işlemden geçiririz. Peki yıkama nedir?