İZTUZU PLAJI'NDA ANTİK TUZ TESİSİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Türkiye'nin en önemli doğal sit alanlarından biri olan İztuzu Plajı'nda, suların çekilmesi sonucunda antik bir tuz tesisi ortaya çıktı. Muğla'nın Ortaca ilçesinde bulunan İztuzu Plajı, 2023 yılı yaz aylarında yaşanan kuraklığın ardından su seviyesinin düşmesi sonucunda, antik bir tuz tesisinin kalıntılarını ortaya çıkardı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kaunos Antik Kenti'nin yakınlarında yer alan tuz tesisinin, MÖ 6. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor.

Tuz tesisinin, taştan yapılmış tuz cendereleri, tuz depoları ve tuz yollarından oluştuğu görülüyor. Tesisin, bölgedeki tuz üretimi ve ticareti için önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Kazıların devam edeceğini belirten Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, "Tuz, insan vücudunun önemli bir ihtiyaç maddesi. Aynı zamanda da insanoğlunun bir geçim kaynağıdır. Antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle tesisin bu bölgeye kurulduğunu görüyoruz." dedi.

Çörtük, tesisin günümüze kadar işlevini yitirmediğini ve tuz tavalarının içindeki tuz oluşumlarının bunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.