ETRAFTA GEZİNMENİN BİLGELİĞİ: FLANÖRLÜK

Etrafta öylece dolaşmanın kime ne faydası var demeyin; dünyanın en romantik ve en sağlıklı eylemi bu olabilir.

Flanör ne demek?

Flanör”. 19. yüzyıl Paris'inde doğmuş olan bir kavram olan 'flâneur', gezen, dolaşan kişi demek. Flânerie, yani flanörlük öylece, amaçsızca gezinmek anlamına geliyor.

 

Gezinip dolaşmaya neden ihtiyacımız var?

Bilimsel kanıtlara dayanarak düşünüp taşınmayı sevenler için, flanör olup bir süreliğine etrafta dolaşmanın, gezinmenin faydalarını da sıralayıp, meseleyi anlamaya devam edelim;

 

1. Yürüyüş faydalıdır

2018’de yayınlanan “Genç yetişkinlerde basit yürüyüş ve meditasyonun ruh hali üzerindeki etkileri” başlıklı bir araştırmanın sonuçları çok net. Yürüyüş yapmanın sağlıklı bir kiloyu korumaya, kasları ve kemikleri güçlendirmeye, kan basıncını (tansiyonu) dengelemeye; kalp hastalığı ve diyabet gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya ciddi oranda yardımcı olduğu ve ruh halinin iyileşmesine de doğrudan katkıda bulunduğu kanıtlanmış durumda.

 

2. Meditasyon canlandırır

Flanörlük, özellikle kişi çevresini farkındalıkla keşfederken, meditasyon ve mindfulness pratiğine de yaklaşır. Mindfulness pratiği, kişinin mevcut anın farkında olmasını ve bunu olumsuz bir değerlendirme yapılmaksızın kabul etmeye çalışarak, basitçe farkındalıkla kalmasını içerir. Mindfulness ve meditasyon, stresi azaltmada, depresyon ve anksiyete belirtilerini yönetmede, uykuyu iyileştirmede ve genel yaşam kalitesini artırmada etkili olduğu bilinen pratikler.

 

3. Yaratıcılık hareket ister

Yürüyüş ve meditasyonun tüm faydalarını bünyesinde barındırmasının yanı sıra, flanörlük bir de yaratıcılığı teşvik eder. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, yürüyüşün yaratıcı düşüncelerinizi ciddi şekilde beslediğini ortaya koydu. Araştırmacılar, yürüyen insanların oturanlara kıyasla daha yaratıcı fikirler ürettiklerini resmen kanıtladılar.

 

Bir yeri daha iyi anlarken, kendini daha iyi anlamak

NYTimes’daki makalesinde Rosenbloom, flanörlüğün dolaştığımız yerleri ve oradaki insanların yaşamlarını daha iyi anlamamızı da sağladığını anlatıyor. Yazar örneğin, Tokyo'nun kaldırımlarında yaptığı yürüyüşler, yazarın bu şehrin mimarisi, yemekleri ve folkloruna olan ilgisini körüklediğinden ve Japonya'ya olan kalıcı bir sevgiye yol açtığından da söz ediyor.

Flanör düşünce, öylece gezinmenin yaşamın basit anlarında bile anlam ve güzellik bulabilmemize olanak sağladığını söylüyor. Hatta bazı eleştirmenlere göre, flanör kavramı modern toplumda hala geçerli ve hatta, dijital çağda internette "dijital flâneur" olarak gezinenler de var! Bu görüş, internetin sonsuz bilgi ve ilham kaynağı olduğu ve flanörün bilgi ve deneyimlerin zenginliğini keşfetmek için bu alanı kullanabileceği düşüncesine dayanır.

Hepimizin biraz yavaşlamaya, yavaş hareket etmeye, çevremize göz gezdirmeye ihtiyacımız olabilir. Flanör bakış açısıyla şöyle bir gezinmek, yaşadığınız yerdeki yaşamı yargısızca izlemek, zihninizde sürekli dönüp duranları bir kenara bırakıp, veya onların özgürce ortalıkta dolanmasına ve bir yere bağlanmamasına müsaade ederek dolaşmak demek olabilir. Bu yeni bakış açısının, eğer yürümekten özellikle hiç hoşlanmayan birisi değilseniz, muhakkak bir ucundan size faydalı dokunuşları olacaktır.