"DALYAN'DA MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN…"

Muğla'nın Ortaca ilçesinde Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlanma Yeri Projesi kapsamında yapılan çalışmaların Muğla 3. İdare Mahkemesi'nce verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanması istenildi.

Muğla Çevre Platformu Ortaca ilçesinde Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlanma Yeri Projesi kapsamında yapılançalışmaların Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararına uyulması gerektiğini açıkladı. Açıklamada, “Proje üzerine inceleme yapan bilirkişi heyetinin de belirttiği üzere geri dönülmez tahribata yol açmaması adına iskele kullanımının yasaklanmasını ve tekne bağlanmasına izin verilmemesini talep ediyoruz” denildi.
 
FLORİSTİK AÇIDAN YETERLİ İNCELEMENİN YAPILMASI GEREKİR

Muğla Çevre Platformu açıklamasında, “Açılan dava üzerine Muğla 3. İdare Mahkemesinin kararına göre “dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; davaya konu Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlanma Yeri Projesi kapsamında yapılançalışmaların sucul ekosistem üzerinde etkilerinin olmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi. Bu etkinin boyutlarının ortaya konulması için bölgenin biyolojik çeşitliliğinin, ekolojikdurumunun ve fiziksel ve çevresel değerlerinin tespit edilmesi gerektiği vurgulandı. Proje tanıtım dosyası raporunda söz konusu etkinlikle ilgili açıklanan jeolojik ve hidrojeolojik değerlendirmeler ve hazırlanan haritaların yetersiz olduğu ve aynı zamanda yetkisiz kişiler tarafından yapıldığı da açıklandı. Projenin yapılması planlanan bölgenin, Özel Çevre Koruma Bölgesi olması nedeniyle floristik açıdan yeterli incelemenin yapılması zorunlu” denildi.
 
KANALDA AKINTI REJİMİ VE SEDİMENT HAREKETİ BELİRLENMEMİŞ 

Açıklamada, proje tanıtım dosyasının önemli eksiklikler içerdiği, 15 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde petrol kökenli akaryakıt ile çalışan 750 teknenin bir bölgede yoğunlaştırılmasının bölge üzerinde halihazırda var olan baskıyı daha da yoğunlaştıracağı da belirtildi. Açıklama devamı şöyle: “Yapılacak kıyı tesisi öncesi kanaldaki akıntı rejiminin ve sediment hareketinin belirlenmesine yönelik herhangi bir çalışma olmadığı, oluşturulacak iskele ile bozulacak akıntı yapısı ve kanal tabanı morfolojisinin ayrıca ele alınmadığı da belirtilenler arasında. Kanaldaki ya da göl çıkışındaki taban malzemesi ile ilgili herhangi bir inceleme bulunmadığı, kanal içerisinde artan tekne trafiği sonucu tekne/gemi pervane jeti etkisinde kanal taban sedimentlerininhareketi ve uzun dönemde bu etkinin yaratabileceği morfolojik değişimlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekir.”

KÜMÜLATİF BİR ETKİ DEĞERIENDİRMESİ YAPILMASI GEREKİR
“Ancak proje tanıtım dosyasında bu konu ile ilgili herhangi bir değerlendirme bulunmadığı, kanalı kapsayan kümülatif bir etki değerIendirmesi yapılması gerekir” şeklindeki açıklamanın devamında ise “Bu haliyle ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararına esas proje tanıtım dosyasının eksiklikler içerdiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka ve kamu yaranına uygunluk bulunmadığısonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan, hukuka aykırılığı tespit edilen işlemin uygulanmaya devam etmesi halinde, ortayaçıkacak doğal tahribatın telafisi güç ve imkânsız zararlar doğurabileceği kanaatine varılmış, yürütmeyi durdurma kararı oybirliği ile verilmiştir. 2021 Temmuz ayında başlamış olan Dalyan Kanalı doğal yaşamının ölümü-felaketi anlamına gelen ‘Dalyan Kanalı Tekne Bağlama İskelesi’ ne karşı EthemSerazat İleri arkadaşımız üzerinden dava açmıştık. Bu davada 29 Aralık 2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen dönemin MHP’li Ortaca Belediye Başkanı kararı görmezden gelip hukuk tanımaz biçimde inşaata ısrarla devam etmesi üzerine 23 Ocak 2024 tarihinde yurttaşlar olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk” denildi.
 
ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINI İPTAL ETTİRDİK 

Açıklamanın devamı şöyle: “Bütün bu mahkeme kararlarına, yurttaşların tepkisine rağmen durdurma kararı uygulanmayınca 9 Şubat’ta Ortaca Belediye binası önünde ‘Seçimlerde bunun hesabını soracağız’ sloganı ile protesto eyleminde bulunmuştuk. Bugün geldiğimiz durum ise yürütmeyi durdurmaktan çok daha ileridedir, davayı kazandık. ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirdik. Proje üzerine inceleme yapan bilirkişi heyetinin de belirttiği üzere geri dönülmez tahribata yol açmaması adına iskele kullanımının yasaklanmasını ve tekne bağlanmasına izin verilmemesini talep ediyoruz. Bu anlamda taleplerimiz yerine getirilene kadar sorumluluğu olan Ortaca Belediyesi başta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarını yakından takip edeceğimizi ve mücadeleye devam edeceğimizi belirtiyoruz. Dalyan doğal kalsın, sular özgür aksın, Muğla Cennet kalsın!”