ÇAM KESE BÖCEKLERİNE KARŞI TERMİNATÖRLER İŞ BAŞINDA…

Ülke genelindeki ormanlarda kızılçamlara büyük zarar veren ve halk arasında “Dumansız yangın” olarak anılan çam kese böcekleriyle mücadelede Terminatör böcekler iş başında. Her bir Terminatör böceğin yıllık ortalama bin zararlı böceği imha ettiği düşünülüyor.
 Bu sene önceki yıllara oranla daha erken çoğalmaya başlayan ve ülke genelindeki ormanlarda kızılçamlara büyük zarar vermesi nedeniyle halk arasında “Dumansız yangın” olarak anılan çam kese böcekleriyle mücadelede terminatör böcekler çok başarılı oluyor. Her bir terminatör böceğin yıllık ortalama bin zararlı böceği imha ettiği düşünülüyor. Mücadelede ikinci yöntem ise tel kafesle çevrili su havuzları.
Orman Genel Müdürlüğü laboratuarında üretilen ve çam kese böceklerinin kabusu olarak nitelendirilen terminatör böcekler (Calosoma sycophanta), çam ağaçları için cansiperane mücadele ediyor. 


 
ÇAM KESE BÖCEĞİ NEDİR?
Çam kese böceği yumurtalarını genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır. Koçanlarda, dış etkenlere karşı korumak için üzerleri pullarla kaplı olan yumurta sayısı 150-300 adet arasında bulunur. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesinden büyük başlı ve 16 ayaklıdır. Olgun tırtılların boyu 35–40 milimetreye kadar ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl bulunur.
Tırtılın birinci dönemi yumurtadan çıkışı ile ilk soğukların başladığı ve kışlık keselerini örmeye başladıkları, üçüncü deri değiştirmesine kadar geçen Ekim-Şubat arasındaki dönemdir. 


 
ÇAM KESE BÖCEKLERİ AĞACIN GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR
Kızılçam ağaçlarının yeni filizlerini yemek suretiyle ağacın gelişmesini durdurarak yapraklarından yoksun ve kurumuş görüntüsü veren, halk arasında “Dumansız yangın” olarak da isimlendirilen çam kese böcekleri bu sene Muğla’nın çeşitli bölgeleriyle birlikte Marmaris ilçesinde daha erken ortaya çıktı. Şubat ayında ağaçlarda beliren böcekler büyüyerek tırtıla dönüştü. Bol miktarda kızılçam ağaçlarında görülen kese kurtları endişe yaratıyor.