ABD'DE H5N1 KUŞ GRİBİ SALGININDA ENDİŞE ARTIYOR

ABD'de 25 Mart'tan itibaren kaydedilen H5N1 kuş gribi salgını, sekiz eyalette en az 33 sürüye yayılmış durumda. Yetkililer, virüsün sütlerde bulunmasına rağmen sütlerin güvenli olduğunu belirtiyor ancak bilim insanları, hayvanlardan insanlara geçiş riski nedeniyle endişeli.

ABD'de 25 Mart'ta kaydedilen H5N1 kuş gribi salgını, şu anda sekiz eyalette en az 33 sürüye yayılmış durumda. Bu salgın, özellikle piyasada satılan sütlerde virüsün genetik kalıntılarının bulunmasıyla endişe yaratıyor. Yetkililer, sütlerin güvenli olduğunu belirtse de olası bir salgın riskinin nasıl önüne geçileceği merak konusu. Bilim insanları, virüsün hayvanlardan insanlara geçişinden endişe duyarken şu ana kadar kayıtlara geçmiş tek bir vaka bulunuyor.

Biden'ın koronavirüs danışma kurulunda görev alan bilim insanı Rick Bright, durumun daha da kötüye gidebileceğini ifade etti. Bright, "H5N1 bulaşmış bir kişi ile 10 kişi arasında ince bir çizgi var. Rakam 10 kişiye çıktığında büyük ihtimalle çok geç kalmışızdır" uyarısında bulundu.

Teksas eyaletinde tarımdan sorumlu komiser Sid Miller, salgının izlerinin Şubat ayına kadar gidebileceğini belirtirken birçok sürünün etkilendiği ihtimali üzerinde duruluyor. Bright, verilerin tutulmadığını söylerken New York Times, bu hastalığın insanlık için korkunç bir trajediye dönüşebileceğine dikkat çekti.

Hastalığın inek sütlerinde yüksek oranda enfeksiyon bulunması, hastalığın süt sağım makineleri veya ahır temizliği sırasında bulaşabileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Ayrıca, hayvanlar arasında yayılma ihtimalinin ineklerin yemleri yoluyla da gerçekleşebileceği belirtiliyor. Özellikle, çiftçilerin kümes hayvanlarının yatak malzemelerini süt ve besi sığırlarına ek protein kaynağı olarak kullanmalarının da hastalığın yayılmasına katkıda bulunabileceği vurgulanıyor.

ABD'deki birçok eyalette pastörize edilmemiş sütlerin yasal olarak satılabildiğine dikkat çekilirken, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulanıyor. Dr. Bright, "Bu çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil ediyor. Özellikle enfekte olmuş sütleri içen kedilerin öldüğü göz önünde bulundurulursa" dedi.