3 VE 4 HAZİRAN 2024 TARİHLERİNDE, GÜNEŞ SİSTEMİ'MİZİN ALTI GEZEGENİ GÖKYÜZÜNDE NADİR GÖRÜLEN BİR HİZALANMA SERGİLEYECEK. MERKÜR, MARS, JÜPİTER, SATÜRN, NEPTÜN VE URANÜS, "GEZEGEN GEÇİDİ" OLARAK BİLİNEN BU MUHTEŞEM OLAYDA BİR ARAYA GELECEKLER.

Uzay meraklıları ve gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir haber! 3 ve 4 Haziran 2024 tarihlerinde, Güneş Sistemi'mizdeki altı gezegen, gökyüzünde nadir görülen bir hizalanma oluşturacak.

Uzay meraklıları ve gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir haberimiz var! 3 ve 4 Haziran 2024 tarihlerinde, Güneş Sistemi'mizin altı gezegeni gökyüzünde nadir görülen bir hizalanma sergileyecek. Merkür, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs, "gezegen geçidi" olarak bilinen bu muhteşem olayda bir araya gelecekler. Bu göz alıcı gökyüzü şöleni yaklaşık bir hafta boyunca her sabah çıplak gözle görülebilecek.

Birden fazla gezegenin aynı anda gökyüzünde belirmesi sık rastlanan bir durum olsa da, altı gezegenin aynı anda hizalanması oldukça nadir bir olay. Gezegenler tam olarak düz bir çizgi oluşturmayacaklar, ancak gökyüzünde birbirlerine yakın konumlanmaları, gözlemciler için çarpıcı bir görsel şölen sunacak. Haziran ayının başında, gün doğumundan yaklaşık bir saat önce gerçekleşecek bu hizalanma, bir hafta boyunca her sabah çıplak gözle izlenebilecek.

Gezegen Geçidini İzlemek İçin İpuçları

Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn'ü çıplak gözle rahatlıkla gözlemlemek mümkün olacak. Ancak Uranüs ve Neptün, diğer gezegenlere göre daha sönük oldukları için net bir şekilde görülebilmeleri için dürbün veya teleskop kullanmak gerekebilir. Gezegenlerin doğuş ve batış saatleri, gözlemcinin bulunduğu konuma göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle, hangi saatlerde hangi gezegenin gözlemlenebileceğini öğrenmek için gökyüzü gözlem uygulamaları kullanmak faydalı olacaktır.

 

Bu eşsiz gökyüzü olayını kaçırmak istemeyenler için önümüzdeki aylarda da benzer fırsatlar olacak. 28 Ağustos 2024 ve 18 Ocak 2025 tarihlerinde, şafak öncesi saatlerde yine büyük, altı gezegenli hizalanmalar gözlemlenebilecek. Ayrıca, 28 Şubat 2025 akşamı, tam bir gezegen hizalanması gerçekleşecek ve Güneş Sistemi'ndeki yedi gezegenin tamamı aynı anda gökyüzünde belirecek.